Skladování
Existuje několik způsobů, jak houbu skladovat:
- Krátkodobě v mléce - krátkodobě můžete houbu umístit v mléce do lednice (obvyklý poměr houby a mléka) - její aktivita se tím značně zpomalí a stačí jednou za týden slít (to, co slijete, samozřejmě vypijte) a dát čerstvé mléko.
- Déle v mléce - Pokud houbu opouštíte na delší dobu a nemáte pro ni ochotného „hlídače“, který by jí měnil každý týden mléko, pak ji dejte do většího množství mléka - za každý další týden dejte třetinu až polovinu základní dávky mléka navíc. Tato metoda se příliš nedoporučuje na dobu delší než 1 měsíc a poměr houby a mléka by neměl být větší než 1:60.
- Krátkodobě ve vodě - kefírovou houbu skladujte v lednici v hrnečku s vodou. Po 5 dnech tuto vodu vyměňte. Do vody je potřeba kefírovou násadu ukládat dobře propláchnutou.
- Zamražení - houbu propláchněte čistou vodou, vložte do hrnečku s vodou a dejte do lednice na dvě hodiny vychladit (aby se nelekla mrazu). Vychlazenou houbu vložte do sáčku s malým množstvím studené vody a dejte do mrazáku. Takto ji můžete skladovat bez snížení životaschopnosti až 2 měsíce. Rozmrazujte pomalu v pokojové teplotě. Nikdy v mikrovlnné troubě! Může se občas stát, že po rozmražení není první várka kefíru v bezvadné kvalitě (je to proto, že kefírka se musí „probudit“). Není třeba se lekat, zkrátka kefír nekonzumujte nebo ho nalijte pejskovi či kočce. Druhý den už budete mít svůj vlastní, oblíbený, chutný, hustý a živý kefír stoprocentní.
- Dlouhodobé sušení - dlouhodobá varianta je kefírky usušit. Nejdřív je opláchněte převařenou a vychladnutou vodou. Potom je opatrně osušte v (přežehleném a vychladnutém) bílém ručníku. Nejlépe uschnou buď v (přežehleném) bílém papírovém pytlíku nebo mezi dvěma vrstvami vypraného (a přežehleného) plátna na dobře větraném místě - v závislosti na velikosti schnou 3 - 5 dnů. Zcvrknuté a zežloutnuté kefírky dejte do nádoby s těsným uzávěrem a dejte na chladné místo (třeba i do lednice, ale ne do mrazáku!). Můžete je i posypat sušeným mlékem. Vydrží až jeden a půl roku. Usušené kefírky můžete klidně i sníst nebo dát svým zvířecím miláčkům. Sušená násada se musí chvilku vzpamatovávat, proto prvních několik nálevů nemusí dosahovat lahodné chuti ani kvality - je třeba je vylít a kultuře poskytnout další čerstvé mléko. Správně připravený kefír má vždy příjemnou chuť a nezapáchá. Znovuobnovení normální činnosti kefíru může trvat od čtyř dnů do více než týdne.