Tibetská kefírová houba (zkráceně kefírka) je kombinace bakterií a kvasinek v bílkovinách, tucích a cukrech. Tato symbiotická kultura vzhledem připomíná květák. Jakmile se tibetská kefírová houba zalije mlékem, působením mnoha druhů bakterií a kvasinek se spouští kvasný proces. Bakterie kefíru metabolizují mléčný cukr na mléčnou kyselinu, čímž vznikne kyselý, lehce perlivý, mírně alkoholický nápoj s konzistencí podobnou řídkému jogurtu, který zpravidla tolerují i osoby alergické na laktózu. Na počátku 20. století dosahoval kvašený kefír v malých mlékárnách 1 % až 2 % alkoholu, ale kefír vyráběný komerčně moderními metodami má díky snížené době kvašení méně než 1 % alkoholu.
Kefír se v současné době stává stále oblíbenější díky svému zdravotnímu přínosu. V kefírové houbě se nachází mnoho různých bakterií a kvasinek, které tvoří složité a vysoce proměnlivé společenství mikroorganizmů. Tyto pro člověka příznivé organizmy se rychle množí v mléce. Jejich působení ve střevech spočívá mj. v tom, že vytvářejí nepříznivé prostředí pro rozličné patogeny, a tím je vytěsňují. Doma vyrobený kefír mívá oproti komerčnímu zhruba 10x více probiotických organizmů, protože v procesu výroby komerčních produktů se provádí pasterizace.
Kefírový nápoj zamezuje shromažďování a hnití potravy ve střevech a odkyseluje organizmus. V trávicím traktu se dokáže vypořádat s různými nežádoucími přemnoženými kvasinkami, bakteriemi a viry a také výrazně stimuluje imunitní systém. Díky faktu, že se mléčný kefír živí laktózou z mléka, mohou ho konzumovat i osoby, které jsou na tuto látku alergické.
Jsou indicie, že tibetská kefírová houba zmírňuje jaterní komplikace či vysoký krevní tlak. Rovněž pomáhá snižovat příznaky civilizačních onemocnění, stresu a depresí.