Čajová houba kombucha Tibetská kefírová houba Jak objednat Ceník

Co bylo o kombuše napsáno

Podle již značných zkušeností je kombucha skutečný poklad. Kromě toho se používá jako osvěžující nápoj. Všechny zprávy uvádějí jeho použití jako všeléku. Ve starších a novějších zprávách je citováno mnoho nemocí, při kterých se kombuchový čaj úspěšně používá. Léčí širokou škálu nemocí, a to od neškodných neduhů až po velmi vážná onemocnění.

Německý týdeník FOCUS uveřejnil článek Kombucha od Günthera W. Franka (FOCUS No. 34, 21. srpna, 1995, str. 128). Úvodní řádek říká, že tito lidé jsou fanoušky kombuchy.

Čajová houba kombucha

Účinky kombuchového nápoje jako domácího léku za zabývala celá řada doktorů a vědců. Vědci mluví o jeho léčebných účincích založených na kyselině glukunové, kyselině glukuronové, kyselině mléčné, kyselině octové, právě tak jako na život podporujícím vitamínu C a vitamínech skupiny B. Jak bylo dokázáno výzkumníky, mnoho látek v kombuchovém čaji má antibiotické a detoxikační vlastnosti, které hrají rozhodující roli v biochemických procesech v lidském těle. Na rozdíl od mnoha léků s nepříjemnými vedlejšími účinky, aktivní látky kombuchy působí pouze na samotné tělo. Pomocí svého kladného vlivu na metabolizmus může podpořit normální podmínky v buněčných membránách bez vedlejších efektů, a tak podporovat dobrý zdravotní stav. Používejme tyto přírodní léčebné zdroje pro údržbu naší vitality, aktivity, právě tak jako naší duševní a fyzické kapacity.

Již Bacinskaja (1914) si povšimla, že nápoj je účinný při žaludečních potížích. Autorka doporučuje jednu malou sklenku denně před každým jídlem a pak postupně dávky zvyšovat.

Profesor S. Bazarewski zveřejnil zprávu v „Asociaci vědců“ v Rize, 1915, že mezi populací v Litvě v oblasti baltických Rusů (Livlandu a v Kurlandu) se používá lidový lék se jménem „Brinum-Ssene“. To znamená „Zázračná houba“. Podle Bazarewského litevská populace popisuje tuto houbu jako „vynikající léčivý prostředek proti mnoha neduhům.“ Někteří lidé říkali Bazarewskému, že tento prostředek je proti bolestem hlavy, ale druzí ho přesvědčovali, že „tato houba je proti všem neduhům.“

Dobré proti zácpě

Profesor B. Lindner (1917 - 1918) napsal, že lék se nejčastěji používá jako regulátor žaludečních aktivit. Pomocí kombuchy byly také vyléčeny hemeroidy.

Prof. Dr. Rudolf Kobert (1917 - 1918) si vzpomněl, že pomocí této houby byl vyroben „spolehlivý lék proti kloubovému revmatizmu.“

Také prof. Dr. Wilhelm Henneberg (1926) oznámil, že nápoj z čajové houby se v Rusku nazývá „Teakwass“ a používá se v mnoha oblastech jako „lék proti všem neduhům, zvláště proti zácpě.“

Podle Dr. Madause v časopise „Biologic Healing Arts“ (1927), houba a její metabolické produkty mají vynikající vliv na regeneraci buněčných stěn a tím pádem je výborným lékem proti arterioskléróze.

Obecné zlepšení tělesné kondice

H. Waldeck (1927) vyprávěl o chemikovi, kterého potkal během První světové války na rusko-polských hranicích v roce 1915 a se kterým byl ubytován, že připravoval „Wonderdrink“ (báječný nápoj) proti silné zácpě. Chemik se svěřil Waldeckovi s tím, že tento „ruský tajný domácí lék“ používá již dlouho, „a říká se, že to je dobré proti všem druhům nemocí“ a „protože přírodně produkované kyseliny úspěšně potlačují problémy přicházející s věkem, takže je to také lék prodlužující život.“

Prof. Dr. Lakowitz (1928) potvrdil Waldeckovo tvrzení, že zažívací poruchy jsou rychle kombuchovým čajem odstraněny. Odstranění velkých bolestí hlavy a nervových poruch bylo potvrzeno experimentálně. Lakowitz uzavírá: „Rozšíření kombuchového čaje jako léku proti zažívacím poruchám je vhodné pro všechny typy lidí.“

V „Bílé vlajce“ (White Flag) (1928) je napsáno: „Osvěžující chuť tohoto čajového nápoje je obecně příjemná a jeho účinky … jsou velice dobré. Chuť fermentovaného čaje je dobrá, a připomíná světlé, šumivé víno nebo sladký mošt (hruškový džus). Účinek čaje se obvykle projeví velmi rychle. Navíc čistí krev a má detoxikační účinky a říká se, že … výborně působí proti kožním vyrážkám. Dále, podle zkušeností a bádání lékařů, je to velmi účinný lék proti migréně, bolestem končetin, dně, revmatizmu a jiným chorobám přicházejících s věkem. Obecný účinek kombuchového čaje se projeví již v několika málo týdnech zlepšením celkové kondice a aktivity těla, což může být způsobeno spojením vysokého obsahu vitamínů v houbě a působením hormonů. To také lékaři zdůrazňují.

Dále, houba výborně stimuluje metabolizmus … a tím pomáhá tělu zbavovat se nežádoucích látek, např. odstraněním všech jedovatých toxinů.

Příznivé účinky při arterioskleróze

Dr. Maxim Bing (1928) doporučuje kombuchu jako „velmi účinný lék proti arterioskleróze, dně a střevních potížích.“ Při použití čerstvé, dobré kultury lze pozorovat „kladný účinek ve smyslu nižšího krevního tlaku, omezení negativního působení stresu, podrážděnosti a bolesti, bolesti hlavy, závratě a podobných příznaků při arterioskleróze.“ „Žaludeční problémy a doprovodné příznaky lze také rychle odstranit. Lze pozorovat zvláště dobré účinky při kalcifikaci ledvin a prokrvení mozku.“

Dr. Siegwart Hermann (1929) popisuje experiment s kočkami, které byly otráveny Vigantolem (protikřivicový přípravek). Povšiml si, že po obdržení kombuchového extraktu zvířata měla vhodnou hladinu cholesterolu. To je zajímavé, protože v případech lidské arteriosklerózy lze také pozorovat zvýšenou hladinu cholesterolu v krvi. Hermannův závěr založený na těchto experimentech je následující: „Pozorování lékařů v nemocnicích, právě tak jako pokusy se zvířaty ukazují, že tento prostředek má kladný vliv na člověka.“

Kyselina glukuronová

Je mnoho faktorů, díky kterým má houba dobrý vliv na léčbu dny, revma, artritidy atd. Vliv houby lze vysvětlit tím, že kyselina glukuronová váže na sebe toxiny akumulované v těle a v ledvinách, a tělo je pak vylučuje močí. Reakce mezi kyselinou glukuronovou a toxiny je bio-transformace. Endogenní a tělu cizí substance reagují a vzniknou soli - glukurony, také nazývané „spojená kyselina glukuronová“ (paired Glucuronic acid).

V roce 1961 lékař Dr. Valentin Köhler podnítil diskusi o terapeutickém použití kyseliny glukuronové ve svém článku „Kyselina glukuronová dává šanci pacientům s rakovinou“ v periodiku „Medical Practice“. Kyselina glukuronová je jedním z produktů, které vznikají během fermentačního procesu v kombuchovém čaji. Dr. Köhler tenkrát publikoval povzbudivé výsledky při aplikaci kyseliny glukuronové pacientům s rakovinou. Největší účinek kyseliny glukuronové je ve zvýšení imunity těla a také v tom, že podnítí produkci interferonu.

Detoxikační funkce kyseliny glukuronové jde ruku v ruce se zlepšením celkové kondice těla a metabolizmu.

Dr. Köhler také upozornil na překvapující úspěch při léčbě nemocných stromů. Rozmanité vědecké instituce se zabývaly problémem, proč hynou stromy. Bylo zjištěno, že kombinací látek obsažených ve stromech a iontů těžkých kovů byl proces chřadnutí stromů aktivován nebo urychlen. Schopnost kyseliny glukuronové do tohoto procesu vstoupit spolu s vnějšími a endogenními jedovatými látkami se ukázala jako výborná ochrana rostlinných buněk. Tímto způsobem se může učinit neškodnými až 200 látek, včetně látek obsažených v kyselém a radioaktivním dešti, právě tak jako fosforové soli, nitridy, ozón. Podle výzkumu dr. Köhlera, obranná schopnost spojovaná s kyselinou glukuronovou chrání také genetiku rostlin před zvýšením poruch nebo podporuje další vzrůst rostlin. Výsledky pokusů dr. Köhlera mohou být přeneseny také na lidské buňky. Na lidský metabolizmus velmi dobře působí dodávání malých dávek kyseliny glukuronové, které jsou obsaženy v kombuchovém nápoji. Zde se naskýtá možnost pomoci lidem, kteří jsou více a více ohrožováni jedovatými látkami v ovzduší. Pomocí kyseliny glukuronové jsou „jedovaté látky v lidském těle rozloženy na konečné produkty, odstraněny, a tím pádem se stávají neškodnými.“ Detoxikační funkce kyseliny glukuronové má kladný vliv na buňky.

To vše ukazuje na zvýšení odolnosti organizmu vůči jedům a stresům působících na nás ze všech stran, na oživení buněk v těle a na zlepšení celkové kondice. Pokud mnoho lidí tvrdí, že používá kombuchu nejen jako nezbytný lék, ale také jako nápoj podporující jejich celkovou kondici, musíme tento fakt vzít jako styčný bod, kde vědecký pohled a lidová moudrost mají stejný názor na věc.

Zklidnění žaludečních funkcí

Dr. L. Mollenda (1928) publikoval, že kombuchový nápoj je zvláště účinný při duševních poruchách a žaludečních potížích. Rychle zklidní jejich činnost. Kromě toho bylo dokázáno, že nápoj sám o sobě je účinný při dně, revmatizmu a při různých stádiích arteriosklérózy. K dalším možnostem použití kombuchy dr. Mollenda napsal: „ V případě angíny, zvláště při pokrytí mandlí hlenem, by se nápoj měl používat nejen jako kloktadlo ale také pít; tím dojde ke zničení bakterií, které se mohou dostat do žaludku spolu s jídlem a pitím. Kloktání kombuchy urychlí uzdravení, odstraní bolest v krku. Kloktáním kombuchy byly dosaženy dobré výsledky i při vážných případech. Přestože nápoj je kyselinný, nezpůsobí v žaludku žádné kyselé prostředí; pozoruhodně ulehčí trávení i těžko stravitelné potravy. Podobných úspěchů při užívání kombuchového nápoje bylo dosaženo i při ekzémech a při ledvinových kamenech, potížích s močí a žlučníkem.“

Dr. E. Arauner (1929) dospěl v různých lékařských zprávách k následujícímu závěru: „Závěrem lze prohlásit, že kombuchová houba nebo její extrakty mají vynikající profylaktické vlastnosti proti cukrovce, ale také proti zdravotním problémům přicházejících s věkem jako je arterioskleróza, vysoký krevní tlak a v důsledku toho se závratí, dnou, hemeroidy. V neposlední řadě je to příjemné projímadlo.“ Dr. Arauner napsal, že v jeho zemi je čajová houba používaná již po staletí lidmi z Asie, protože má příznivé účinky při léčbě únavy, vyčerpanosti, duševních stresech, začínajících zdravotních problémů při stáří, arterioskleróze, žaludečních nevolnostech, dně a revmatizmu, hemeroidech a cukrovce. Dr. Arauner k tomu dodává, že zdravotními účinky kombuchy byli překvapeni nejen profesoři, lékaři a biologové jako pesimisté, ale také ti, co sami začali kombuchu popíjet. Ti začali tvrdit, že kombucha „zdravě působí na tělo“.

Vhodné při duševních stresech

Hans Irion, který se později stal ředitelem státní Akademie pro chemii v Braunschweigu tvrdí ve své knížce „Škola pro farmaceutiky“ („Course for Druggist Specialty Schools“, 1944, sv. 2, str. 405): „Při používání nápoje zvaného teakwass nastane významné posilnění žlázového systému a podpora metabolizmu. Teakwass se doporučuje jako vynikající profilaktikum pro dnu, revmatizmus, při arterioskleróze, vysokém krevním tlaku, nervozitě, zažívacích problémech a pro neduhy přicházející s věkem. Také se velmi doporučuje pro sportovce a pro lidi vykonávající náročnou duševní práci. Díky podpoře metabolizmu nastává redukce či odstraňování tuků v těle. Pomocí tohoto nápoje jsou také v těle transformovány nežádoucí látky jako je kyselina močová, cholesterol, atd. na látky jednodušší a pak vyloučeny. Z těla jsou vylučovány nežádoucí bakterie.“

Detoxikace

První popis v knižní podobě zabývající se houbovým čajem se objevil v roce 1954. Tato knížečka o 54 stránkách je napsána v ruštině a nese titul „Houbový čaj a jeho terapeutické účinky“. Autor, G. F. Barbancik v úvodu popisuje první aplikaci koncentrátu houbového čaje (v roce 1949) jako léčivého prostředku používaného na klinice nemocnice v Omsku. Oznámil úspěchy při léčení zánětu mandlí, rozmanitých vnitřních chorob, zvláště pak chorob zánětlivých, žaludečního kataru způsobeného nedostatkem produkce kyselin, vnitřních zánětů, úplavice, arteriosklerózy, vysokého krevního tlaku, sklerózy apod.

Lékař, Dr. Rudolf Sklenar z Lichtenštejnska z Oberhessenu napsal v roce 1964 v periodiku „Experiental Healing Science“ o své metodě diagnostiky a o léčebných úspěších: „Vynikající přírodní léčivý prostředek je houbový nápoj nazývaný kombucha, který se ze všech pohledů chová jako detoxikační látka a který rozkládá mikroorganizmy právě tak jako cholesterol.“ Dr. Sklenar vyvinul biologickou metodu léčení rakoviny, ve které kombucha, právě tak jako jiné biologické léky jako např. Coli-preparát, zabírají důležité místo při zklidnění žaludeční flóry.

V malé 8 stránkové publikaci nazvané „Diagnóza rakoviny založená na krvi a její léčení, před rakovinném stavu a na jiných metabolických nemocích pomocí kombuchy a Coli-preparátu“, Dr. Sklenar píše, že vitamíny, kyselina mléčná a kyselina glukuronová mají velmi kladný vliv. „Tyto látky ničí zdraví škodlivé mikroorganizmy (viry, bakterie, houby) a rozkládají je na méně škodlivé látky (kyselinu močovou, cholesterol apod.)“. Působení kombuchy lze nazvat jako „vynikající detoxikační látka mající kladný dopad na organizmus“. Kombucha má navíc „pozoruhodný posilňující vliv na systém žláz a podporuje metabolizmus.“

Dr. Sklenar napsal, že byl schopen pomocí houbového čaje úspěšně léčit: dnu, revma, arteriosklerózu, artritidu, zácpu, impotenci, celkové vyčerpání, obezitu, furunkulózu, ledvinové kameny, cholesterol, rakovinu, zvláště v jejím ranném stádiu, apod.

Protirakovinný lék

Dr. Veronika Carstens (1987), manželka bývalého německého prezidenta doporučuje kombuchu v sérii článků nazvaných „Pomoc z přírody - můj lék proti rakovině“, se slovy: „Kombucha odstraňuje z těla škodlivé látky a zlepšuje metabolizmus; zvyšuje obranyschopnost těla.“

Specialista na přírodní léčivé zdroje A. J. Lodewijkx z Ermela v Holandsku napsal o kombuše ve své knize „Život bez rakoviny“ (lze ji získat v holandštině a v němčině): „Kombuchový čaj má vynikající antiseptické vlastnosti. Pročišťuje žlázy a podporuje vylučování. Kyselina močová je neutralizována a pomocí kombuchového čaje vyloučena z těla. Proto je tento čaj vynikajícím lékem proti pakostnici, revma, artróze, ledvinovým kamenům, žaludečním potížím, ale také zvláště proti rakovině a to zejména proti rakovině v počátečním stadiu, protože kombucha má silný vliv na nemoci způsobené endobionty. Jak jsme viděli, hlavně endobionty, když se nepříznivě změní hodnota pH, odstraňují červené krvinky. V případě všech nemocí metabolického typu a rakoviny, je kombucha vhodným lékem pro detoxikaci těla. Kombucha normalizuje krevní pH faktor.“

Gottfried Mueller, zakladatel známé „Salem Children's and Youth Villages“ chválí kombuchový čaj těmito slovy: „Dar z nebes, zvláště vhodný pro celkovou podporu organizmu.“ (v Salem-Help 15, Nr. 3, srpen 1987, str. 2).